Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing, ook wel partner marketing genoemd, is een vorm van marketing waarbij bedrijven die op zoek zijn naar klanten worden samengebracht met platformen waar deze potentiële klanten zich bevinden. Dit kan bijvoorbeeld e-commerce partij zijn die producten wil verkopen en die daarover een afspraak maakt met een blogger of een beheerder van een nieuwbrief, die vervolgens voor een vergoeding de producten van deze partij aanbiedt aan de bezoekers van de blog of de abonnees van de nieuwsbrief.

Affiliate platformen zoals TradeTracker, Daisycon en Awin brengen beide zijde van deze markt samen zodat dit soort samenwerkingen op schaal gedaan kunnen worden.

Partijen die op zoek zijn naar klanten worden de adverteerders genoemd en partijen die platformen hebben waar de potentiële consumenten zich bevinden heten publishers.

Hoe kun je een affiliate marketing samenwerking insteken?

Een affiliate-samenwerking om de producten of diensten van jouw bedrijf onder de aandacht te brengen kun je op verschillende manieren insteken.

 1. Cost per Sale (CPS) je betaalt een bedrag of percentage wanneer een verkoop plaatvindt
 2. Cost per Lead (CPL) je betaalt een bedrag of percentage wanneer een potentiële klant gegevens achterlaat om bijvoorbeeld een offerte aan te vragen
 3. Cost per Click (CPC) je betaalt wanneer er wordt doorgeklikt naar jouw website
 4. Cost per Mille (CPM) je betaalt per duizend vertoningen van jouw aanbod
 5. Fixed Fee je betaalt een vast bedrag voor een afgesproken plaatsing of zichtbaarheid

Wat zijn de meest voorkomende publishers?

Er zijn verschillende soorten publishers, hier een aantal van de meest voorkomende:

 • Vouche/Actiecode publishers zijn platformen die kortingscodes verzamelen en deze beschikbaar maken voor bezoekers denk aan acties.nl en kortingscode.nl
 • Comparison Shopping Engine (CSE) zijn platformen zoals vergelijk, kelkoo en beslistwaarconsumenten prijzen kunnen vergelijken.
 • Blogs
 • Nieuwsbrieven
 • Influencers (Instagram, Facebook, Pinterest, Youtube etc.)
 • Closed User Groups (CUG’s) denk bijvoorbeeld aan leden van een vereniging of de aanbiedingen winkel van een grote werkgeven die alleen beschikbaar is voor de medewerkers.
 • Cashback websites waar consumenten een deel van het aankoopbedrag terug kunnen krijgen. Dit betaalt een Cashback website dan vaak met een gedeelte van de affiliate inkomsten

Verkoop jij producten of diensten online en ben je op zoek naar additionele kanalen om jouw diensten bij een grotere doelgroep onder de aandacht te brengen? Bij Prodos helpen we veel lokale en internationale merken met het opzetten en uitvoeren van hun affiliate marketing strategie. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak om te kijken welke kansen dit biedt voor jouw onderneming!