Wat is een Buyer persona?

Een Buyer Persona is eigenlijk niks anders dan een beschrijving van je ideale klant. Een ideaal klantprofiel geeft context en structuur voor je bedrijf. Door je boodschap gericht af te stemmen op die ideale klant(en), kun je je advertentiebudget veel effectiever inzetten en je ROAS verhogen!

Een Buyer Persona is meestal gebaseerd op de data van personen die bij jou een aankoop hebben gedaan of een dienst hebben afgenomen. Vaak heb je binnen een bedrijf meerdere personas nodig.

Hoe maak je een buyer persona?

De eerste stap in het beschrijven van een Buyer Persona, is onderzoek doen naar je data van je bestaande klanten. Zij bieden jou namelijk de meest relevante informatie in het koopproces.

Na dit marktonderzoek kun je de gegevens aanvullen met interviews, vragenlijsten en gerichte enquêtes. Door deze informatie te combineren, kun je een buyer persona definiëren.


Een buyer persona in 4 stappen:

1. Inventariseren: je haalt informatie op bij je bestaande klant(en).

2. Analyseren en clusteren: zodra je de informatie hebt verzameld, ga je op zoek naar overeenkomsten en patronen in gedrag van de kopers.

3. Selecteren en creëren: selecteer de belangrijke criteria waarmee je een profiel kan creëren. Breng de persona vervolgens tot leven, door deze te voorzien van een foto, naam, eigenschappen, uitdagingen en doelen.

4. Lanceren: bespreek en introduceer jouw persona’s binnen je organisatie. Zo kun je gericht met je doelgroep communiceren en marketingcampagnes opzetten.