Google Analytics is een tool om de prestaties van je website of app te analyseren. Als je in je werk te maken hebt met de online prestaties van jouw organisatie zul je vast met Google Analytics werken, maar hoe werkt Google Analytics nou precies?

Door een trackingcode die op de website wordt geplaatst verzamelt Google Analytics verschillende interessante informatie over jouw website, waaronder:

  • Bezoekersstromen
  • Verkeersbronnen
  • Paginaweergaven
  • Transacties of leads

Deze informatie wordt in Google Analytics inzichtelijk gemaakt middels overzichtelijke rapporten.

Google Analytics 4

Google Analytics 4 is de huidige versie van Google Analytics. Met Google Analytics 4 is de manier waarop statistieken worden gemeten veranderd. Waar in de voorgaande versie (Universal Analytics) de dataverzameling gebaseerd was op 7 hit-types (Pagina weergave, gebeurtenis, social, e-commerce, gebruiker timing, exception, app/screen view) is Google Analytics 4 nu volledig gebaseerd op gebeurtenissen. Hierdoor heb je meer vrijheid in datgene wat je wilt meten op je website.

Gebeurtenissen

Elke keer als een gebruiker een bepaalde actie uitvoert op jouw website wordt er een seintje naar Google Analytics gestuurd. Hierin staat de benodigde data van deze gebeurtenis.

In Google Analytics zijn er 4 soorten gebeurtenissen:

  • Automatisch verzamelde gebeurtenissen
  • Gebeurtenissen voor verbeterde meting
  • Aanbevolen gebeurtenissen
  • Aangepaste gebeurtenissen

Automatische gebeurtenissen

Op het moment dat je Google Analytics implementeert op je website worden er standaard een een aantal gebeurtenissen gemeten, bijvoorbeeld: first_visit, page_view, session_start en user_engagement.

Verbeterde meting

In de instellingen van Google Analytics kun je ook verbeterde meting aanzetten, als deze wordt aangezet worden ook de volgende gebeurtenissen automatisch gemeten: Scrolls, uitgaande klikken, zoeken op de site, video-engagement en bestanddownloads.

Aanbevolen gebeurtenissen

Google heeft een aantal aanbevolen gebeurtenissen per branche type die je wel zelf toe dient te voegen afhankelijk van de wensen. Zo hebben ze bijvoorbeeld gebeurtenissen voor e-commerce zoals: view_cart, add_to_cart, begin_checkout en purchase.

Aangepaste gebeurtenissen

Het mooie van Google Analytics is dat je zelf de gebeurtenissen kunt instellen die je nodig hebt voor je analyses. Zijn dit geen standaard of aanbevolen gebeurtenissen? Geen probleem. Je kunt op verschillende manieren zelf gebeurtenissen naar Google Analytics sturen, bijvoorbeeld door stukjes code toe te voegen aan je website of met een tagmanager zoals Google Tag Manager.

Wat zijn parameters?

Een naam van een gebeurtenis is niet genoeg om analyses te kunnen uitvoeren. Daarom bestaan gebeurtenissen uit een gebeurtenisnaam en parameters. In de parameters sla je bepaalde aanvullende informatie op, die je helpt de data beter te analyseren. Bij alle gebeurtenissen worden standaard onder andere ‘page_location’ (De URL van de pagina) en ‘page_referrer’ (URL van de vorige pagina) meegegeven. Maar als je bijvoorbeeld de gebeurtenis ‘add_to_cart’ bekijkt, is het ook nuttig om te weten welk product er aan de winkelmand is toegevoegd, dit kan via de ‘items’ parameter. Op deze manier kun je ook analyseren hoe bepaalde producten presteren.


Wil je een keer sparren over de mogelijkheden voor jouw website. Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.