Wat is Multichannel Marketing?

Een methode om potentiële klanten te bereiken is het toepassen van Multichannel marketing. Dit kan ingezet worden op zowel offline marketing als online marketing.

De marketingacties staan dan niet met elkaar in verband. Echter is dit voor de consument ingezet als uiteenlopende trajecten met ieder een eigen herkomst. Bij multichannel marketing gebruik je verschillende communicatiekanalen tegelijkertijd om potentiële klanten te benaderen. De verschillende promotie-acties lopen parallel en hebben een eigen ingang voor de consument.

Bij multichannel marketing promoot je dus een bedrijf parallel via diverse kanalen. De boodschap via deze kanalen is niet per definitie steeds hetzelfde. De boodschap is afgestemd op het kanaal en de doelgroep die van dit kanaal gebruik maakt. Dit kunnen heel diverse acties zijn, van advertenties online tot commercials via radio en televisie of abri in het busstation. De doelgroep die je benadert via social media is immers anders dan de groep die je bereikt via de radio.

Hoe verschilt Multichannel Marketing, Omnichannel en Crosschannel?

Hoewel je zou verwachten, dat de betekenis van Multichannel Marketing veel zou lijken op Omnichannel en Crosschannel. Alle 3 deze strategieën werken anders. 

  • Bij Multichannel marketing worden consumenten bediend via meerdere verkoopkanalen. Hierbij bepaalt de consument of hij kiest om een product offline- of online te kopen.
  • Bij Crosschannel marketing worden consumenten via een manier bediend. Consumenten kunnen online een bestelling plaatsen, en deze afhalen in een fysieke winkel. Bij Crosschannel lopen de verkoopkanalen dan ook door elkaar heen.
  • Bij Omnichannel is de informatie, beleving en prijzen overal gelijk aan elkaar. Omdat de kanalen volledig door elkaar lopen, ontstaat een helder proces.