Wil je meer controle over de data die je verzamelt op de website? Dan is Server-Side Tracking de oplossing, maar wat is het nou precies?

Om statistieken van gebruikers te kunnen meten wordt er traditioneel vaak gebruikgemaakt van “Client-Side tracking”.

Je plaatst een bepaald script van een externe partij zoals Facebook of Google op je website. Dit wordt vaak een tracking pixel genoemd. Dit script zorgt ervoor dat er data wordt uitgewisseld tussen de browser van de gebruiker en de externe partijen.

Dit gebeurt dus allemaal aan de kant van de gebruiker, vandaar “Client-Side”.

Bij server-side tracking worden alle benodigde gegevens centraal opgeslagen in de cloud en wordt het vanuit de cloud gedeeld met externe partijen.

De informatie over hoe een gebruiker zich gedraagt op jouw website wordt zo in één keer verzameld en doorgestuurd. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van client-side tracking:

• Het omzeilt restricties in browsers wat resulteert in nauwkeurige data
  • Omdat je eigen server tussen de klant en de derde partij zit, ben je zelf eigenaar van de data en heb je zelf volledig de controle. Zo kun je bijvoorbeeld ook beter de privacy van je klanten waarborgen.
  • Significant kleinere impact op de prestaties van je website.
  • Je hebt de mogelijkheid om de data te verrijken vanuit andere bronnen, bijvoorbeeld een CRM systeem

Lees alles over deze voordelen en hoe deze toe te passen zijn met Google Tag Manager in het blog: Server-side tagging: een stap naar een cookieless future