Binnen een organisatie heb je vaak te maken met verschillende stakeholders die allemaal op de hoogte moeten worden gehouden van voortgang op de belangrijkste KPI’s. De uitdaging is dan vaak om de juiste informatie, op het juiste moment en ook nog eens op de juiste manier te presenteren. Dit is een tijdsintensieve taak die goed geautomatiseerd kan worden middels een dashboard, waardoor jij tijd overhoudt voor andere zaken. Maar: wat is een dashboard nu eigenlijk?

Een dashboard is een visueel overzicht van verschillende data die afkomstig kan zijn uit verschillende databronnen. Denk bijvoorbeeld aan data uit Google Analytics, Google Ads, Facebook en het CMS (Shopify, WooCommerce, Magento enz.). In een dashboard wordt deze data met elkaar gecombineerd en gevisualiseerd zodat deze eenvoudig leesbaar wordt voor de stakeholder. De data in een dashboard wordt regelmatig ververst (gemiddeld iedere 15 minuten) zodat stakeholders real-time inzicht hebben in het resultaat. Rapporteren wordt hierdoor vaak eenvoudiger omdat dit beperkt blijft tot een verantwoording of verduidelijking van de cijfers.

Dashboard tools

Om de vraag “Wat is een dashboard?” te begrijpen, is het belangrijk om te weten welke tools er zijn die je kunnen helpen. Dashboarding tools dienen twee doelen:

  1. Datavisualisatie eenvoudiger maken, door een duidelijke interface te bieden waar specialisten mee aan de slag kunnen
  2. Connectie met verschillende databronnen toegankelijker te maken

Datavisualisatie tools

Een bekend voorbeeld van een datavisualisatie tool is Google Data Studio. Dit is een instap tool die gratis gebruikt kan worden en standaard integreert met de verschillende Google tools, zoals Google Analytics en Google Ads. Voor het MKB zien we dat vaak dat een dashboard met Data Studio voldoende is en alle informatie dekt die ze nodig hebben. Wel gebruiken wij Data Studio in combinatie met een data integratie tool zodat we toegang hebben tot meer bronnen, bijvoorbeeld Facebook en Linkedin.

Wanneer je Google Data Studio bent ontgroeid zul je dat snel merken: dashboards die veel complexe data bevatten zullen langzaam laden en bepaalde formules zullen niet goed werken. Dit is het moment dat je verder gaat kijken en terecht komt bij de meer uitgebreide tooling zoals Tableau of PowerBI. In dit geval ga je al snel naar Business Intelligence (BI) in plaats van eenvoudige rapportage.

Data integratie tools

Met data integratie tools bedoelen we software die het mogelijk maakt om verschillende databronnen te koppelen aan externe tools, zoals Google Data Studio of Google Sheets. Een aantal tools die dit mogelijk maken zijn Power My Analytics en Supermetrics. Door data integratie tools te verbinden met Data Studio heb je de keuze uit een groter aanbod aan databronnen waarmee je in bijvoorbeeld Google Data Studio dashboards kan maken. Zo kun je onder andere Facebook, Linkedin, Amazon en Pinterest koppelen.

Hopelijk hebben we hiermee de vraag “Wat is een dashboard?” voor je kunnen beantwoorden. Heb je toch nog vragen of wil je eens sparren over de mogelijkheden voor jou en jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op.