Wat zijn cookies nou precies? Als online organisatie plaats je waarschijnlijk cookies op de apparaten van jouw gebruikers. Een cookie is een klein databestand dat wordt geplaatst op het apparaat van een gebruiker. Op het moment dat iemand een website bezoekt kan deze website meerdere cookies plaatsen op het apparaat van de bezoeker.

Het nut van cookies

Cookies zorgen vaak voor nuttige en soms essentiële functies op een website.

De meest gebruikte type cookies zijn:

• Functionele cookies laten een website werken of maken het gebruik van de website gemakkelijker. Bijvoorbeeld zodat het winkelmandje onthoudt wat de gebruiker koopt of het onthouden van de inloggegevens.
  • Analytische cookies zorgen ervoor dat er geanalyseerd kan worden welke pagina’s goed of slecht presteren.
  • Tracking cookies ook wel marketing cookies of reclame cookies genoemd. Deze cookies hebben het meeste invloed op de privacy van de gebruiker. Dit type cookie wordt gebruikt om gebruikers te segmenteren en zo gepersonaliseerd mogelijk advertenties te tonen, bijvoorbeeld als een gebruiker een bepaald product heeft bekeken, advertenties tonen van dat product als een gebruiker zich op een andere website bevindt.