Acquisitie, retentie en monetization zijn bekende termen die veel worden gebruikt in de marketing wereld. Maar wat bedoelen we er nou eigenlijk mee?

Acquisitie gaat over alle moeite die je stopt in het aantrekken van nieuwe klanten. De bekendste doelstelling hiervan is ook wel de CAC oftewel de Customer Acquisition Costs.

Retentie gaat over alle moeite die je stopt in het realiseren van herhaalaankopen vanuit bestaande klanten. (% herhaalaankopen)

Monetization gaat over alle moeite die je stopt in het geld verdienen via bestaande klanten. De bekendste doelstelling hiervoor is de LTV (lifetime Value, de totale klantwaarde).

De inzet van beide omvat eigenlijk het geheel aan activiteiten waarmee je toewerkt naar een succesvol business model. Hierbij is het belangrijk dat je beiden optimaal inzet, omdat ze elkaar ook weer onderling versterken. Vergroot je namelijk de totale klantwaarde, dan kun je aan de voorkant ook meer investeren in een nieuwe klant, wat weer zorgt voor meer omzet.

Hoe zet je ze succesvol in?

Acquisitie gaat over het aantrekken van nieuwe klanten. Als we dit online doen, hebben we het over alle kanalen die bijdragen aan het aantrekken van nieuwe klanten; zowel branding als performance kanalen. Hierbij is het belangrijk dat je op basis van bestaande gegevens (marges en beschikbare marketingdata) de juiste doelstellingen formuleert. Het doel hierbij is om juist niet op ROAS te sturen, maar op CAC (Customer Acquisition Costs). Als je weet wat een klant oplevert, dan weet je ook wat deze waard is. Op basis daarvan kun je veel gerichter acquireren. Hou er nog steeds rekening mee dat je een apart budget inzet voor branding. Performance kanalen waarbij je stuurt op CAC, kun je denken aan; Google Ads, Social Ads, Affiliates, marketplaces etc.

Stap 2. Als de bezoeker tegen de juiste voorwaarden is geconverteerd, mag je deze klant noemen. Gefeliciteerd, nu is het doel om deze klant niet alleen een fantastische ervaring en nazorg te leveren, maar ook om deze te overtuigen terug te komen om te kopen en er vervolgens geld aan te verdienen. Dat is waar retention en Monetization om de hoek komen.

Een klant terug laten komen is niet alleen gemakkelijker dan een nieuwe klant aantrekken. In deze fase wordt ook pas echt het geld verdiend. Hoe vaker een klant terugkomt, hoe hoger de marge. Met behulp van e-mail, remarketing, loyaliteitsprogramma’s of abonnementen kun je heel gericht inspelen op de verschillende klantbehoeften, met als doel om de totale klantwaarde zo hoog mogelijk te krijgen. Hoe loyaler je klant, hoe hoger de winst.