De digitale wereld ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Veel organisaties zijn enerzijds zich niet bewust van de enorme hoeveelheid data waarover zij beschikken, of hebben de kennis en middelen niet om hier iets mee te doen. Feit is wel dat de inzichten die data jouw organisatie kunnen geven ontzettend waardevol zijn. Business Intelligence (BI) kan jou helpen hier stappen in te maken. Maar: wat is BI nu eigenlijk?

Wat is BI: definitie Business Intelligence

BI is de afkorting van Business Intelligence en om deze term op de juiste manier te begrijpen, is het goed te kijken naar de twee woorden waaruit het bestaat: business en intelligence. Het woord business slaat in deze context op de operationele- en strategische beslissingen die een organisatie aan de lopende band moet nemen. Intelligence slaat vervolgens op de onderbouwing die nodig is om dit op een slimme manier te kunnen doen. Voor deze onderbouwing hebben organisaties steeds meer data tot hun beschikking vanuit allerlei bronnen, zoals:

  • Gegevensbronnen zoals Google Analytics, Google Ads, Facebook, Linkedin enz.
  • Marktdata (bijv. CBS statline)
  • Gegevens die je kan ontsluiten vanuit verschillende API’s
  • Klantdata uit eigen CMS
  • Data uit logistieke apparaat
  • Enzovoorts

Omdat er zoveel data beschikbaar is, wordt het ook al snel teveel en zien we vaak dat er daarom niets mee wordt gedaan. Dat terwijl er veel waardevolle informatie te halen valt uit de combinatie van deze data.

Data (gegevens)

Op zichzelf zeggen data vaak niet veel. Het zijn losstaande fragmenten van een groter verhaal, zonder de rode draad kun je vaak niet volgen waar het over gaat. Pas wanneer je de verschillende data naast elkaar gaat leggen en verbanden gaat zoeken, wordt het grotere verhaal een stukje duidelijker en wordt het makkelijker om deze binnen de organisatie te vertellen. Kortom: er wordt informatie gecreëerd.

Van data naar informatie

Bij business intelligence probeer je dus eigenlijk informatie te verkrijgen uit alle data die de organisatie tot zijn beschikking heeft. Informatie is subjectief, dat betekent dat het alleen wat zegt als de ontvanger erop zit te wachten en de informatie begrijpt. Het is daarom belangrijk om te weten wat je wilt bereiken met je analyses en op welke manier je dit wil overbrengen.

Om de analyse eenvoudiger te maken en het tevens mogelijk te maken om jouw doelgroep inzichten te geven in de informatie die je hebt gecreëerd, is tooling beschikbaar. Twee bekende BI tools zijn Power BI en Tableau. Beide tools bieden je de mogelijkheid om data vanuit verschillende bronnen in te laden en die vervolgens de analyseren en te visualiseren. Bij het visualiseren probeer je de conclusies uit je analyse van de data over te brengen aan de stakeholders middels bijvoorbeeld dashboards of hele gerichte informatie (bijvoorbeeld beantwoorden van een vraag).

We hopen dat we met dit artikel de vraag “Wat is BI?” iets duidelijker hebben kunnen maken. Wil je ook meer waarde uit je data halen, maar weet je niet waar te beginnen? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen waar de kansen liggen!